hoofdstuk 1.3.6. Beding tot doorbetalen loon bij ziekte
Loon bij ziekte
In hoofdstuk 2.2. wordt uitgebreid ingegaan op ziekte en de gevolgen voor de arbeidsverhouding van partijen. Het meest in het oog springt de verplichting voor de werkgever om gedurende twee jaar dat de medewerker ziek is, het loon door te betalen (2.2.2.3.). Van deze regeling mag in zoverre afgeweken worden dat de werkgever geen loon verschuldigd is over de eerste twee dagen van de ziekteperiode.
Deze dagen worden wachtdagen genoemd, die bepaalde werkgevers aangrijpen om de drempel te vergroten voor medewerkers die zich ziek willen melden. Hoewel een wachtdag of wachtdagen voor bepaalde medewerkers geen overbodige regeling is, neemt deze regeling mogelijk wel het gevaar met zich mee dat door niet tijdig ingrijpen de gevolgen van de ziekte ernstiger worden.
Een wachtdagen-regeling kan zijn plaats krijgen in een (arbeids)overeenkomst. Bij deze regeling wordt ter voorkoming van discriminatie er vanuit gegaan dat de wachtdagen niet gelden, als de afwezigheid door ziekte enig verband houdt met de zwangerschap van de arbeidster. Dit ondanks het feit dat die vrouwen doorgaans in aanmerking komen voor een ziektewet-uitkering (2.2.2.3.B.). Een dergelijke clausule is nog belangrijker in een regeling waarmee ziektedagen ten koste gaan van boven-wettige-vakantiedagen. Daarvan wordt geen voorbeeld gegeven, daar deze regeling in te hoge mate verweven is met het toegekende vakantierecht op grond van de cao (4.2.2.6.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.