hoofdstuk 1.2.4. De schriftelijke opgaveplicht van de werkgever
Opgave
De werkgever is verplicht binnen een maand na het begin van de werkzaamheden schriftelijk opgave te doen van bepaalde gegevens tegenover medewerkers (art 7:655 BW). Bovendien moet binnen een maand nadat deze gegevens veranderen, deze wijziging doorgegeven worden. Dit kan achterwege blijven, als die wijziging plaatsvindt doordat een wet of cao deze wijziging met zich meebrengt. Een CAO kan de opgaveplicht evenwel ook uitbreiden. Voor de reeds in dienst zijnde medewerkers geldt dat de werkgever een verzoek tot opgave aan hen binnen twee maanden moet honoreren. Een medewerker kan nakoming van de opgaveplicht vorderen, terwijl de werkgever gehouden is de schade te vergoeden die is ontstaan door het niet nakomen van de opgaveplicht.
(Verkeerde) opgave en bewijskracht van de opgave
Doet de werkgever een verkeerde opgave, dan dient de medewerker dit aan de werkgever mede te delen. Komt de medewerker in een later stadium met zijn stelling dat de opgave niet juist is, dan is het aan de rechter om aan de opgave wel of geen bewijskracht toe te kennen. Mogelijk stelt de rechter zich op het standpunt dat er aan de opgave bewijskracht toekomt, tenzij de medewerker overtuigend tegenbewijs levert.
Voor de medewerker geldt dat hij zich op het standpunt kan stellen dat de opgave van de werkgever juist is, waaraan de werkgever zich behoort te houden. De werkgever kan evenwel met tegenbewijs komen, waarmee het vermoeden dat de opgave juist is wordt ontkracht, waardoor de medewerker aan deze opgave geen rechten kan ontlenen.
Bewijskracht wordt er wel direct aan de opgave toegekend, wanneer de medewerker op verzoek van de werkgever de opgave ondertekent en retourneert, op voorwaarde dat de medewerker de opgave juist acht. Het verzuim van de werkgever om opgave te doen, kan later tegen de werkgever gebruikt worden in procedures over de vraag wat er overeengekomen is tussen partijen.
Van welke gegevens vindt opgave plaats?
Van de volgende gegevens moet de werkgever schriftelijk opgave doen, wat hij eveneens ondertekent (art 7:655 BW):
- Naam en woonplaats van partijen.
- De plaats of plaatsen waar de arbeid wordt verricht.
- De functie van de medewerker of de aard van zijn arbeid, waarbij een omschrijving van de werkzaamheden wordt gegeven.
- Het tijdstip van indiensttreding.
- Als de overeenkomst voor bepaalde tijd is gesloten; de duur van de overeenkomst.
- De aanspraak op vakantie of de wijze waarop de aanspraak wordt berekend.
- De duur van de door partijen in acht te nemen opzegtermijnen of de wijze waarop deze termijn wordt berekend.
- Het loon en de termijn van uitbetaling. Is het loon afhankelijk van de uitkomsten van het werk, dan moet bovendien opgegeven worden; de per dag of per week aan te bieden hoeveelheid arbeid, de prijs per stuk en de tijd die redelijkerwijs gemoeid is met het uitvoeren van het werk.
- De gebruikelijke arbeidsduur per dag of per week.
- Of de medewerker gaat deelnemen aan een pensioenregeling.
- Gegevens die van belang zijn voor medewerkers die meer dan een maand buiten Nederland werkzaam (zullen) zijn.
- De toepasselijke cao of regeling door of namens een bevoegd publiekrechtelijk orgaan vastgesteld.
- Of de arbeidsovereenkomst een uitzendovereenkomst is (6.3.3.7.).
Bekende gegevens
De gegevens die de medewerker bekend (kunnen) zijn, omdat zij in een arbeidscontract of op een loonstrookje staan vermeld, hoeven niet opgegeven te worden. Wanneer de gegevens in een cao staan die van toepassing is, dan kan de werkgever met een verwijzing naar deze cao volstaan.
Uitbreiding informatieplicht per 1 augustus 2022
Er ligt een wetsvoorstel waarin is opgenomen dat de werkgevers hun werknemers schriftelijk en in ieder geval uiterlijk één week na aanvang van de werkzaamheden informatie over de belangrijkste aspecten van de arbeidsrelatie zoals hierboven omschreven moeten verstrekken.
Daarnaast wordt de informatieplicht wordt uitgebreid met onder meer informatie over de arbeidsplaats indien de arbeid niet (hoofdzakelijk) op een vaste plaats wordt verricht, aanspraak op betaald verlof (anders dan vakantie), regelingen met betrekking tot overwerk, de procedure en opzegtermijn die partijen in acht moeten nemen bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, de arbeidstijden en informatie over de referentiedagen en -uren waarop flexibele arbeid zal worden verricht, alsmede de minimale termijn voor kennisgeving vóór de aanvang van het werk en het aantal gewaarborgde betaalde uren.
Voor werknemers die reeds in dienst zijn, moet de werkgever deze uitgebreide gegevens binnen een maand na een verzoek van de werknemer schriftelijk of elektronisch aanvullen. En als er sprake is van een wijziging van de gegevens, moet deze wijziging uiterlijk op de dag waarop de wijziging van kracht wordt, schriftelijke of elektronisch aan werknemer worden verstrekt.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.