Hoofdstuk 3.5.6. Werknemer verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Een werknemer die zelf het initiatief neemt om het dienstverband te eindigen, komt veelal niet in aanmerking voor een WW-uitkering (3.7.). Heeft een werknemer een alternatief door bijvoorbeeld een dienstverband bij een andere werkgever aan te gaan, dan kan de werknemer zelf opzeggen door het in acht nemen van een opzegtermijn (3.3.5.). Spelen er dringende redenen voor het einde van het dienstverband, dan kan de werknemer per direct op staande voet ontslag nemen en de schade op de werkgever verhalen (3.3.2.5.).
In de volgende omstandigheden kan het een overweging zijn om als werknemer een ontbindingsverzoek in te dienen.
Ontbinding om toch een contract voor bepaalde tijd eerder te laten eindigen
Is een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangegaan en is daarin niet bedongen dat de overeenkomst tussentijds opgezegd mag worden, dan kan de werknemer niet met een opzegtermijn van een maand volstaan. Opzegging moet dan plaatsvinden tegen het einde van de arbeidsovereenkomst. Zegt een werknemer voortijdig het dienstverband op, dan moet de werknemer de schade betalen aan de werkgever. Deze schade kan de werkelijke schade zijn die de werkgever heeft geleden door het voortijdige einde aan het dienstverband. Veelal zal de werkgever er voor kiezen om een fictieve schadevergoeding te vragen, namelijk de schadeloosstelling die gelijk is aan het loon dat anders aan de werknemer was betaald. Het niet betaalde loon over de voortijdige opzegging, kan de werkgever als schadevergoeding vorderen.
Een werknemer kan dergelijke schadevergoedingen voorkomen door zelf ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen bij de kantonrechter (art 7:681c BW). In dat geval zal de kantonrechter echter vaak ook een vergoeding aan de werkgever toekennen, tot maximaal het loon dat verschuldigd zou zijn tot aan het einde van het dienstverband. Dat is anders als de ontbinding het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.
Ontbinding om het dienstverband snel te eindigen met toekenning van een vergoeding
De werknemer die zelf opzegt, zal doorgaans geen transitievergoeding of vergoeding naar billijkheid krijgen (3.5.2.).
Heeft een werkgever ernstige verwijtbaarheid gehandeld en heeft de werknemer daardoor opgezegd, dan kan de werknemer wel binnen drie maanden om een transitievergoeding verzoeken bij de kantonrechter (art 7:673 BW). Heeft de werknemer per direct ontslag op staande voet genomen dan kan de werkgever door het voortijdige ontslag ook een schadevergoeding vragen en een vergoeding naar billijkheid, wat dan binnen twee maanden bij de kantonrechter verzocht moet worden (3.3.2.5).
Indien de werknemer ontbinding vraagt dan toetst de kantonrechter of er redenen zijn dat de arbeidsovereenkomst op korte termijn moet eindigen (art 7:671c BW). Bij deze ontbinding zal de kantonrechter geen opzegtermijn hanteren, want opzegging met opzegtermijn kan de werknemer zelfstandig. Het voordeel voor de werknemer is derhalve een eerder einde, zonder dat de werkgever door het voortijdige einde een schadevergoeding kan verlangen (3.3.5.). Het hangt wel van de duur van de procedure af of hiermee echt tijd wordt gewonnen.
Het voornaamste argument voor het vragen van ontbinding zal normaal de aanspraak op een vergoeding zijn. De lat hierbij ligt evenwel hoog. Voor een transitievergoeding komt de werknemer enkel in aanmerking als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten (art 7:673 BW). In geval van ernstig verwijtbaar handelen kan ook een vergoeding naar billijkheid toegekend worden door de kantonrechter (art 7:671c lid 2 BW), mogelijk in combinatie met een aanvullende vergoeding als het gaat om een tijdelijk contract dat niet tussentijdsopgezegd mag worden (art 7:671c lid 3 BW).
Specialist
Bij Arbeidsrechter.nl zijn er meerdere specialisten die u kunnen bijstaan. Over dit onderwerp kunt u in het bijzonder worden bijgestaan door de heer mr. U. Hoogland. Hij is namelijk degene die over dit onderwerp de NOVA-erkende Masterclass geeft aan advocaten.
Heeft u een geschil en wilt u dat bespreken met de heer Hoogland?
Bel dan 08877-08855 (het eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend).
Kijk hier voor meer informatie over de heer Hoogland en over de Nova masterclasses.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.