Hoofdstuk 5.2.5.1. Bezoek en onderzoek arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft verschillende bevoegdheden om er voor te zorgen dat zij overtredingen kunnen achterhalen (onderzoek op terreinen en in gebouwen) waarbij ze bewijsmateriaal kunnen vergaren (nemen van monsters, foto’s etc) (art 24 AW). Zij dient mondeling en op verzoek schriftelijk geïnformeerd te worden door de werkgever, medewerkers en deskundigen. Deze betrokkenen dienen in beginsel aan het onderzoek van de Arbeidsinspectie mee te werken. Leden van de ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging (pv) kunnen een ambtenaar bij zijn bezoek vergezellen en zich met deze onderhouden zonder dat bij dat onderhoud anderen aanwezig zijn (art 12-3 AW). Na een bezoek en onderzoek maakt de Arbeidsinspectie een rapport op dat de werkgever, de ondernemingsraad of p.v. toekomt (art 32-4 AW). De ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordigers, vakbond kunnen om een onderzoek vragen wat zo spoedig mogelijk zal plaatsvinden (art 24-7 AW).
Medewerkers hebben de mogelijkheid om een klacht in te dienen of aangifte te doen van overtredingen van de Arbowet. De identiteit van een medewerker die een klacht heeft ingediend of overtreding heeft aangegeven wordt geheim gehouden, tenzij degene aangeeft dat dit niet nodig is (art 26 AW).
Het indienen van een klacht kan ook als medewerker(s) vinden dat de werkgever verzuimt om zijn verplichting na te komen om arbeidsgeschiktheid van een medewerker of medewerkers te behouden of te bevorderen. De werkgever is namelijk verplicht om het werk, de arbeidsplaatsen en hulpmiddelen, de productie- en werkmethoden aan een arbeidsgehandicapte medewerker(s) aan te passen, als dat nodig is voor zijn deelneming in het arbeidsproces. Deze verplichting geldt ten opzichte van een medewerker die arbeidsgehandicapt is, tenzij de uitvoeringsinstelling op grond van een door de arbodienst opgesteld reïntegratieplan heeft vastgesteld dat er geen passende arbeid voor hem beschikbaar is (2.2.4.). Medewerkers die niet arbeidsgehandicapt zijn kunnen ter voorkoming van een eventuele handicap een klacht indienen, als zij vinden dat de werkgever de Arbowet niet naleeft.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.