Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 30 januari 2019 | Auteur: Sanne Coevert
Eén op de vijf werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag tijdens het werk komt helaas vaak voor. Onder ongewenst gedrag valt ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.
Wat blijkt er uit onderzoek:
• Eén op de vijf werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag. Dit blijkt namelijk uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) die door 45.000 werknemers is ingevuld.
• De sector Zorg en Welzijn had in 2017 met 52% naar verhouding het vaakst te maken met ongewenst gedrag op het werk door externen, zoals klanten of patiënten. Ook werknemers in de sector openbaar bestuur, veiligheid en juridische ervaren met 40% naar verhouding vaak ongewenst gedrag door externen.
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag door externen is intimidatie. Zo´n 19% van de werknemers heeft aangegeven hier mee te maken te hebben gehad. Tussen de beroepsklassen bestaan wel grote verschillen in de maten waarin het voorkomt.
• Maatschappelijk werkers hebben met 54% het vaakst te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerde verpleegkundigen (51%) en artsen (50%).
• Werknemers van politie en brandweer hebben met 47% het vaakst te maken met lichamelijk geweld op hun werk, veroorzaakt door externen.
• Bij verpleegkundigen (38%) en sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders (33%) komt deze vorm van ongewenst gedrag ook relatief veel voor.
De conclusie van het onderzoek is dat van de vijf beroepsgroepen die het vaakst te maken hebben met intimidatie of lichamelijk geweld, er vier onder zorg en welzijn vallen.
Voor andere vormen van ongewenst gedrag het volgende:
• Verpleegkundigen geven met 32% het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27%). Kelners en barpersoneel hebben hier ook veel mee te maken (21%).
• Pesten komt met 25% het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door bestuur, veiligheid en juridisch met 20%. Ook docenten in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17%).
Uit een eerder onderzoek onder zo’n 1300 werknemers blijkt dat ook één op de vijf werknemers te maken krijgt met ongewenst gedrag door collega´s. Zo´n 20% van de werknemers krijgt wel eens te maken met intimidatie, 12% met pesten, 7% met discriminatie 4% met ongewenst seksuele aandacht en 1% met geweld.
Uit deze onderzoeken blijkt dat ongewenst gedrag op het werk een serieus probleem is. In onze Toolbox hebben wij alle stappen uitgewerkt die een werkgever kan zetten om dit aan te pakken.
Geef een reactie