Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 10 december 2018 | Auteur: Sanne Coevert
Ontslag wegens discriminatie op Facebook
Binnen elk bedrijf gelden regels over hoe er met elkaar moet worden omgegaan. Deze staan vaak in de huisregels omschreven. Daarentegen heeft niet elk bedrijf regels over gedrag buiten werktijd om. Dat het belangrijk is om ook beleid over social media op te stellen, wordt in het volgende arrest duidelijk.
De uitspraak van de Rechtbank Limburg:
De werknemer is op 15 april 2001 bij Fair Play in dienst getreden als medewerker beveiliging/videomeldkamer. Op de arbeidsovereenkomst is het Arbeidsreglement van toepassing. Ontslag op staande voet wordt volgens artikel 8.4. onder punt e van het Arbeidsreglement gegeven in het geval van ernstige overtredingen, bijvoorbeeld discriminatie. Aan het Arbeidsreglement is als bijlage 7 de gedragscode gehecht, met daarin vermeld dat racistisch, discriminerend en beledigend materiaal niet mag worden verspreid.
Begin 2015 doet de werknemer diverse uitlatingen op Facebook. Hieronder wordt een tweetal uitlatingen weergegeven:
“D’r uit dat achtergesteld niet werkend profiterende criminele gehersenspoelde Islamtuig…wat moet dat tuig hier? ??!!! Terug de hete zandbak in… bom erop klaar! !! Alles weer veilig… schoon …zorg naar normale kosten….werkgelegenheid…en fileprobleem opgelost….werkdruk bij de hele politie en justitieapparaat ook naar beneden……en we kunnen weer leven! !!!Nederland lult alleen maar……hier doet niemand net niks……alleen praten. …praten. …via Facebook etc. Zelf schuld voor diegene die jarenlang stoicijns die Achterlijke linkse Idioten blijven Kiezen………. Sop het jullie nu ook maar op. … en hopelijk komt er een dag dat Zo’n zwarte Rat Jouw dochter neukt. ….misschien schrik je dan wakker, maar dan is het al te laat Polderidioten! !!!!!!!! Bah”
“De reacties kloppen hierboven allemaal……maar niemand doet wat. ……echt nederlands. ….lullen. …lullen. … en nog eens lullen. ……2 Dingen. ….jullie moeten handelen. ….een bom op Dat linkse tyfus tuig van Den Haag gooien. ….en Geert Kiezen. ……meer niet! !! Maar de Nederlandse mentaliteit is. Alleen maar naar de eigen voortuin kijken. …..dat zwarte Ratten tuig bevolkt inmiddels al de hele Randstad en zit ook al in de politiek. ….. (Zie Aboutaleb van Rotterdam)…..er moeten knokploegen komen om dat linkse gehersenspoelde tuig uit de kamer te krijgen….en ons te weren tegen al dat naar binnen gehaalde niet werkende . ..profiterende. …stelende. …moordende. …criminele. …straat tuig die de Nederlandse Staat bakken en bakken Geld Kost zodat Wij Nederlanders tot 67 en straks tot 70 moeten blijven werken. …………Mensen pak jullie nu eens samen en praat eens niet zoveel op Facebook. En Handel. ….zet de tering naar de nering! !!!!!!!!!!Het Wordt tijd …..als het al niet te laat is……..knuppel ze of schiet ze het Land uit. Het is een enorm kankergezwel dat op onze rug hangt. ……..Nogmaals pak jullie Samen. …..en sluit jullie aan bij Geert.……De rest komt dan van zelf. ………”
Op 14 januari 2015 is de werknemer bij de werkgever op gesprek waar hij per direct op non-actief is gesteld. Op 16 januari 2015 heeft de werknemer per brief excuses gemaakt voor de uitlatingen.
De rechtbank Limburg oordeelde het volgende:
Nu de uitlatingen weliswaar deels onder werktijd geplaatst zijn op social media, maar niet rechtstreeks gericht waren tot bepaalde collega’s en klanten op de werkvloer, een social media code ontbreekt en niet gebleken is dat [verweerder] vóór 2015 soortgelijke uitlatingen gedaan heeft als vermeld onder 2.6. en hij daarvoor toen al een (officiële) waarschuwing gekregen heeft, is de kantonrechter van oordeel dat geen sprake is van een dringende reden in de zin van artikel 7:685 lid 2 BW juncto 7:678 BW om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
De rechtbank heeft de arbeidsovereenkomst wel ontbonden op grond van verandering in de omstandigheden:
De kantonrechter is dan ook van oordeel dat er sprake is van een verandering in de omstandigheden, welke rechtvaardigt dat de arbeidsovereenkomst van partijen op korte termijn behoort te eindigen. De kantonrechter zal de arbeidsovereenkomst tussen partijen met ingang van 15 april 2015 ontbinden. Daarbij zal aan [verweerder] geen vergoeding worden toegekend omdat de verandering in de omstandigheden – het wegvallen van de vertrouwensbasis – geheel voor zijn rekening komt. Aan Fair Play valt in dit verband geen verwijt te maken.
Zie de uitspraak van 31 maart 2015 gedaan door de rechtbank Limburg.
Conclusie:
De arbeidsovereenkomst is in dit arrest niet ontbonden wegens dringende reden maar wegens verandering in de omstandigheden. De werkgever had wel een zero-tolerancebeleid jegens discrimineren maar heeft social media hier niet bij betrokken. Aangezien social media tegenwoordig heel groot is, is het belangrijk om ook hier een beleid voor te maken. Dit beleid kan naast de “gewone” beleidsregels tijdens werkoverleggen besproken worden. In onze Toolbox kunt u alles vinden omtrent beleidsregels en over het aanstellen van een klachtencommissie.
Geef een reactie