Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 8 augustus 2016 | Auteur: Tjitske Dijkstra
Een goede pensioenvoorlichting via Pensioen 1-2-3 als onderdeel van de Wet Pensioencommunicatie.
Per 1 juli 2016 is als een stap in de goede richting en als onderdeel van de nieuwe Wet Pensioencommunicatie het Pensioen 1-2-3 ingegaan. Dit moet een tool zijn voor beter begrijpen van regelingen waarbij de Stichting van de Arbeid stelt dat het een zorgplicht is van de werkgever om goede voorlichting hierover te geven aan zijn werknemers. Dit kan middels een checklist die hiervoor is ontwikkeld en die gebruikt kan worden bij pensioengesprekken. Het gaat om een 1-2-3 gelaagd systeem. De 1e laag is een beknopte weergave van de pensioenregeling die de hoofdlijnen in 5 minuten weergeeft. De 2e laag is een uitbreiding van de eerste laag maar nog steeds beknopt genoeg om binnen een half uur meer inzicht te krijgen. En als laatste de 3e laag waarbij nog uitgebreider en met allerlei, van toepassing zijnde, documenten diepgaander op een pensioenregeling kan worden ingegaan. Al met al moet het voor de werkgever en werknemer makkelijker en duidelijker worden over het hoe en wat met een pensioenregeling.
Wat is pensioen?
Pensioen is een inkomen op grond van het bereiken van een bepaalde leeftijd, dan wel arbeidsongeschiktheid of overlijden, die een medewerker of nabestaande regelmatig kan ontvangen over meerdere jaren. In dit hoofdstuk staat het pensioen centraal dat ingaat door het bereiken van een bepaalde leeftijd. Pensioen is geen loon. Hoewel pensioen te zien is als een uitgestelde tegenprestatie van de werkgever, wordt dit inkomen indirect verkregen via de reserveringen en beleggingen door de pensioenuitvoerder. De uiteindelijke pensioenverstrekkingen zijn inkomen (geen loon) uit een vroegere dienstbetrekking. Dat neemt evenwel niet weg dat pensioen een beloning voor arbeid is.
Een pensioenovereenkomst houdt in dat een werkgever met een individuele medewerker (of collectief voor een groep medewerkers) overeenkomt dat hij voor een pensioen in aanmerking komt. De werkgever dient de werknemer binnen een maand na aanvang van de werkzaamheden schriftelijk te melden of zij aan hem al dan niet een aanbod tot het sluiten van een pensioenovereenkomst doet. Het is zeer goed mogelijk dat de werkgever een pensioen moet realiseren. Bijvoorbeeld omdat deelname in een bedrijfstakpensioenfonds verplicht is gesteld of omdat dit in een collectieve arbeidsovereenkomst is bepaald. Behoort een medewerker tot een groep medewerkers voor wie een pensioenregeling geldt, dan wordt de medewerker geacht ook een overeenkomst te hebben gekregen, tenzij het tegendeel blijkt.
Door de overeenkomst wordt de werkgever volgens de wet verplicht het pensioen te realiseren. Hij zal een zogenaamde uitvoeringsovereenkomst moeten aangaan met een pensioenuitvoerder. In deze overeenkomst worden de wederzijdse rechten en plichten aangaande het pensioen overeengekomen. Deze pensioenuitvoerder verplicht zich om voor het pensioen zorg te dragen, de werkgever draagt de pensioenpremies af. Daarbij gaat het om een werkgeversdeel en werknemersdeel in de premie, waarbij het werknemersdeel op het loon ingehouden en vervolgens afgedragen wordt. De werkgever dient erop toe te zien dat de pensioenuitvoerder binnen drie maanden vanaf het moment waarop de werknemer deel neemt aan de regeling een startbrief afgeeft.
Geef een reactie