Hoofdstuk 4.1.10. Vrije besteding van het loon
Vrij besteden
De medewerker kan zijn loon (en andere inkomsten) vrij besteden. Een beding in een overeenkomst die deze vrijheid aantast, is in strijd met de wet en een werknemer kan dat vernietigen.
- In beginsel is het niet mogelijk om met de medewerker overeen te komen dat hij het loon (gedeeltelijk) bij een bepaald persoon of op een bepaalde plaats besteedt (4.1.10.1.).
- Slechts onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan dat de werkgever voor bepaalde prestaties loon inhoudt om dat te besteden (4.1.10.2.) of dat de medewerker daarvoor een bedrag verschuldigd is aan de werkgever (4.1.10.3.).
- Voor inhoudingen en dergelijke voor het verstrekken van gereedschap en werkkleding gelden speciale regels (4.1.10.4.).
Inhoudingen verrekenen met een machtiging
De medewerker kan de werkgever wel schritelijk machtigen om inhoudingen te doen op het loon voor bestedingen, welke volmacht en daarmee bevoegdheid de werknemer op ieder moment kan herroepen (art 7:631-1 BW). Een dergelijke volmacht is een eenzijdige handeling, wat in het bijzonder betekent dat deze niet in de arbeidsovereenkomst mag worden opgenomen omdat deze afzonderling afgegeven wordt door de werknemer.
Welke machtiging de werknemer ook afgeeft, er moet wel steeds het minimum betaald worden. Een werknemer moet minimaal het minimumloon en minimum vakantiegeld blijven ontvangen (art 7:631 lid 1 BW). Deze ondergrens aan inkomen tijdens de diensttijd van de werknemer, geldt voor overdracht, verpanding, schadevergoeding en te veel betaald loon. De ondergrens geldt ook voor besteding die de werkgever namens de werknemer doet op grond van een volmacht door de werknemer. Deze ondergrens aan inkomen geldt alleen als de arbeidsovereenkomst nog niet is geeindigd, omdat bijvoorbeeld een volledige verrekening mogelijk is na het einde van het dienstverband.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.