Hoofdstuk 3.4.1.B. Opzegverbod: zwangere medewerkster
Een medewerkster die zwanger is kan daar een beroep op doen, als de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt. Dit geldt ook al wist de werkgever nog niet dat zij zwanger is. Het opzeggingsverbod geldt vanaf het vermoedelijke begin van de zwangerschap. Het duurt tot zes weken na de periode waarop de medewerker recht heeft op ziekengeld in verband met de zwangerschap (2.4.2.). Het strenge opzegverbod wordt enerzijds gecompenseerd doordat het UWV de betalingen tijdens zwangerschap grotendeels overneemt.
De medewerkster zal de zwangerschap moeten aantonen waarbij de werkgever een verklaring van een geneeskundige of van een verloskundige kan verlangen (art 7:670-2 BW).
In hoofdstuk 3.4.1. is uitwerkt dat ingeval van zwangerschap er geen uitzonderingen gelden op de opzeggingsverboden, zelfs niet als de onderneming wordt gestaakt. Opzegging kan wel als de werknemer met het ontslag instemt of een beëindigingsovereenkomst aangaat. Dat laatst kan een probleem zijn voor de aanvraag van een vervangende uitkering, nu het UWV de instemming en de beëindigingsovereenkomst kan zien als een benadelingshandeling (3.7.). Tegen de wil van de werknemer kan er opzegging plaatsvinden tijdens de proeftijd (3.3.1.) en een ontslag op staande voet (3.3.2), als ook tijdens faillissement (3.3.3.).
In hoofdstuk 3.4.4.B wordt ingegaan op de gevolgen van het niet in acht nemen van de opzeggingsverboden (3.4.4.B.).
Specialist
Bij Arbeidsrechter.nl zijn er meerdere specialisten die u kunnen bijstaan. Over dit onderwerp kunt u in het bijzonder worden bijgestaan door de heer mr. U. Hoogland. Hij is namelijk degene die over dit onderwerp de NOVA-erkende Masterclass geeft aan advocaten.
Heeft u een geschil en wilt u dat bespreken met de heer Hoogland?
Bel dan 08877-08855 (het eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend).
Kijk hier voor meer informatie over de heer Hoogland en over de Nova masterclasses.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.