7. Toezeggingen
Belofte maakt schuld?
Een toezegging is een eenzijdige handeling van de werkgever. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een “werkplaatsgarantie” tegenover het voltallige personeel, als ook om het toezeggen van een promotie. Vaak worden er aan toezeggingen voorwaarden verbonden, waardoor een toezegging wordt geclausuleerd. Zo kan de medewerker voor promotie in aanmerking komen, als hij een bepaalde opleiding afrondt of een specifieke prestatie levert.
Het is niet eenvoudig te onderscheiden of er nu sprake is van een toezegging of een aanbod om een overeenkomst aan te gaan, bijvoorbeeld als een andere functie wordt aangeboden tegen andere voorwaarden, waardoor partijen een nieuwe arbeidsovereenkomst sluiten. Reageert een medewerker niet op een aanbod, dan komt er geen overeenkomst tot stand en is de werkgever niet gebonden. Doet een werkgever een toezegging, bijvoorbeeld dat een medewerker een interne opleiding krijgt, dan is hij hieraan gebonden ook al volgt er geen reactie van de medewerker. Uit de omstandigheden kan afgeleid worden of voor gebondenheid noodzakelijk is dat de werknemer reageert, oftewel dat er dan sprake is van een overeenkomst in plaats van een toezegging.
Verder is de gebondenheid van de werkgever aan een toezegging anders dan de gebondenheid aan een overeenkomst. In beginsel is de werkgever aan beide gebonden. Echter, onder de toezegging kan de werkgever eventueel uitkomen, als hij daarvoor zwaarwegende gronden heeft. Aan de overeenkomst is de werkgever slechts dan niet gebonden, wanneer het onredelijk is als de ander de werkgever aan zijn verplichtingen houdt. Dat laatste doet zich slechts bij zeer hoge uitzondering voor.