hoofdstuk 6.3.6. Coördinatie (onderlinge afstemming)
Afstemming
Een belangrijke ontwikkeling binnen organisaties is de toename van complexiteit. Niet alleen door het leveren van meer variatie in de productie of dienstverlening, maar ook door het verruimen van bedrijfstijden (24-uurs-economie), complexere arbeidsverhoudingen (flexibilisering), toegenomen regelgeving, veranderingen in toe te passen technieken etc. Het aangrijpen van mechanisering en automatisering heeft niet zo zeer geleid tot het oplossen maar eerder tot het verschuiven van complexiteit.
Met complexiteit ontstaat de behoefte aan onderlinge afstemming. Coördinatie is onontbeerlijk om de variatie binnen organisaties in goede banen te leiden. Zo komt het dat veel organisaties uit elkaar zouden vallen, ware het niet dat ze bij elkaar worden gehouden door een omvangrijk en complex geheel van coördinatie mechanismen.
In de behoefte aan coördinatie kan de organisatie voorzien door:
Het veranderen van de hiërarchie
Zoals het invoeren van een “hogere” afdeling of functionaris die sturend optreedt om zo het werk af te stemmen (6.3.6.1.).
Standaardisatie
Standaardiseren is het vastleggen van werkzaamheden (manier van werken), vastleggen van de uitkomsten (vereiste producten of diensten) of vastleggen van capaciteiten en gedrag van medewerkers (toelatingseisen, gedragscodes) (6.3.6.2.).
Creëren van samenwerkingsverbanden
Het gaat hier om laterale relaties tussen de personen of afdelingen die verschillende werkzaamheden verrichten (6.3.6.3.).
Samensmelting
De behoefte aan coördinatie is mogelijk op te lossen door één persoon (of afdeling) de coördinerende taken te laten uitvoeren (6.3.6.4.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 6 over personeelsmanagement. In dit deel vindt u informatie over personeelsmanagement in het algemeen (6.), naast gerichte informatie over:
6.1 Basis van het personeelsmanagement
6.2. De gewenste inzet van de factor arbeid
6.3. Maatregelen die behoren tot het personeelsmanagement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.