7. Stage-overeenkomst
Wel of geen arbeidsovereenkomst?
In geval van een stage-overeenkomst is er doorgaans niet tevens een arbeidsovereenkomst (1.1.2.1.). De stagewerkzaamheden zijn vaak gericht op het opdoen van ervaring als onderdeel van een opleiding, waardoor stagiaires meer zijn te vergelijken met studenten in plaats van met medewerkers die productief werk leveren. Normaal gesproken wordt er ook geen loon gegeven, maar hoogstens een onkostenvergoeding. De verhouding tussen stagiair(e) en stagegever, is echter doorgaans wel van dien aard dat er van een gezagsverhouding gesproken kan worden. Dat betekent voor de stagegever dat hij de regels over de arbeidsomstandigheden (5.2.), arbeidstijden (5.3.) en gelijke behandeling (2.6.) moet naleven tegen over de stageloper, als ware hij werkgever. Is de stagiair(e) minderjarig, dan is in het bijzonder hoofdstuk 5.3.3. over arbeidstijden van belang (5.3.3.). Brengt een CAO een bijzondere regeling van arbeidstijden met zich mee, dan geldt deze in beginsel niet voor stagiaires, hoewel het de bedoeling kan zijn dat zij hier wel onder vallen.
Stageovereenkomst niet zijnde tevens een arbeidsovereenkomst
Deze overeenkomst wordt gewoonlijk voor bepaalde tijd (enige weken of maanden) aangegaan. Na die tijd eindigt de overeenkomst van rechtswege (automatisch). Tussentijdse beëindiging is mogelijk, wanneer één van de partijen wanprestatie pleegt, oftewel zijn verplichtingen niet nakomt. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als de stagiair(e) zich misdraagt of de werkgever de stagiair(e) andere niet overeengekomen (mindere) arbeid laat verrichten. De overeenkomst kan ook in onderlinge overeenstemming worden beëindigd.
Lijdt de stagiair(e) schade bij het vervullen van zijn werkzaamheden, dan kan hij mogelijk een schadevergoeding vorderen op grond van een onrechtmatige daad van de werkgever. De verdeling van de bewijslast is dan vergelijkbaar met de situatie dat een uitzendkracht een schadevergoeding vordert van de inlener (opdrachtgever) (2.7.1.5.A.).
Hoewel er geen arbeidscontract is in arbeidsrechtelijke zin kan er fiscaal gezien wel sprake zijn van een fictieve arbeidsovereenkomst, als de medewerker een bepaalde vergoeding ontvangt. De werkgever is dan tot inhoudingen op deze stagevergoeding gehouden (4.5.7.2.).
Willen partijen in plaats van een fictieve arbeidsovereenkomst, een echte arbeidsovereenkomst aangaan, dan dienen zij een overeenkomst te sluiten welke ook met andere werknemers gesloten wordt, waarin zij opnemen: “Partijen gaan met deze arbeidsovereenkomst een arbeidsverhouding aan zoals bedoeld in titel 10 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek”.
Stageovereenkomst dat eveneens een arbeidsovereenkomst is
Deze stage-arbeidsovereenkomst wordt vaak voor bepaalde tijd aangegaan. Na het verstrijken van deze tijd eindigt die overeenkomst van rechtswege (3.1.). De werkgever dient alle voorschriften zoals behandeld in dit werk na te komen, waaronder dus ook het inhouden van loonheffing (4.5.). Dat betekent ook dat deze werknemer aanspraak maakt op het minimumloon (4.1.6.).
Fiscale afhandeling
Een werkgever die een vergoeding geeft aan de stagiair(e) moet hierop vaak loonbelasting en premies inhouden, tenzij het alleen om een onkostenvergoeding gaat (4.5.7.2.). Mogelijk komt de werkgever in aanmerking voor een afdrachtvermindering, waardoor hij de ingehouden loonbelasting en premies volksverzekering slechts gedeeltelijk hoeft af te dragen (4.5.4.3.).
Valt de stagiair(e) onder de werknemersverzekeringen
Hierboven bleek dat er doorgaans geen arbeidsovereenkomst is en dat de stagiair(e) geen loon ontvangt waarop werknemerspremies worden ingehouden. In dat geval is de stagiair(e) verzekerd ingevolge de Wajong (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten). Ontvangt de stagiair(e) wel loon maar is er geen arbeidsovereenkomst, dan is de stagiair(e) eveneens verzekerd volgens de ziekenfondswet. De stagiair(e) komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een uitkering via de zorgverzekering en later voor een Wajong-uitkering.
De stagiair(e) die wel een arbeidsovereenkomst heeft gesloten en loon ontvangt is verzekerd voor de WIA, WW, ZW en krijgt zijn loon doorbetaald door de werkgever gedurende het eerste ziektejaar. De werkgever moet dan premies WIA, WW en bijdrage in de ziektekosten afdragen.