Hoofdstuk 5.2.8. Arbo-dienstverlening
Arobdienst of anders
Hoewel veel werkgevers zich middels een contract bij een arbodienst hebben aangesloten, is het mogelijk externe Arbo-deskundigen in te huren. Daarnaast kan een eigen medewerker worden opgeleid tot een gecertificeerde Arbo-deskundige. Dit kan via de CAO voor de branche geregeld worden. Door de aanstelling van een preventiemedewerker kan de werknemer nu binnen het eigen bedrijf terecht met vragen over veiligheid en gezondheid (artikel 13 en 14 AW).
Welke mogelijkheid er ook gekozen wordt, de werkgever is verplicht een werknemer als preventiemedewerker aan te stellen. Zijn er niet meer dan 15 medewerkers aanwezig, mag de werkgever deze taak zelf op zich nemen.
Bij een bedrijf met niet meer dan 10 werknemers, kan er gekozen worden om, voor een bij CAO afgesproken risico – inventarisatie & evaluatie (ri&e) instrument, te gebruiken voor het opstellen van een eigen ri&e. Deze hoeft dan niet meer door de Arbo-dienst getoetst te worden. Van de ri&e instrumenten kan gebruik worden gemaakt, mits het bedrijf niet meer dan 25 werknemers heeft. De ri&e zelf dient echter nog wel door de Arbo-dienst te worden getoetst, maar dan gaat het om een ‘lichte’ (goedkopere) toets.
Iedere regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim of re-integratiebeleid vereist de instemming van de ondernemignsraad (5.1.6.).
Voor meer informatie over het ziekeverzuimbeleid, zie hoofdstuk 2.2.2.4.
Wat is een preventie-medewerker?
Een preventiemedewerker is iemand die zorg draagt voor de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen een bedrijf. In veel bedrijven is vaak al iemand werkzaam met de titel ‘Arbo-coördinator’. Straks moet elke werkgever tenminste één werknemer aanwijzen voor deze taak, ongeacht of de werkgever kiest voor een maatwerkoplossing of voor een contract met een Arbo-dienst. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Hij of zij moet dus kennis hebben van de Arbo-risico’s binnen het bedrijf.
De taken van een preventiemedewerker bestaan bijvoorbeeld uit:
- voorlichten over het onderhoud van apparaten;
- het bewaken van het juiste gebruik van beschermingsmiddelen;
- instructie geven over het werken met gevaarlijke stoffen.
De ri&e van het bedrijf en het bijbehorende plan van aanpak vormen de basis voor wat de preventiemedewerker moet weten. Als de ri&e bijvoorbeeld het gebruik van afzuigkappen voorschrijft, moet de preventiemedewerker weten wat de risico’s zijn van niet of ondeskundig afzuigen en hoe de apparaten onderhouden moeten worden.
De preventiemedewerker hoeft geen algemene cursus te volgen, zolang hij of zij maar over de specifieke kennis van Arbo-risico’s beschikt die voor het bedrijf relevant is.
Werkgever kiest voor eigen vorm van Arbo-dienstverlening
Als de werkgever kiest voor een eigen vorm van Arbo-dienstverlening, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Er moet overeenstemming zijn over de vorm van Arbo-dienstverlening met de werknemers. Dit kan via de CAO van de branche, de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging;
- Voor de beoordeling van de ri&e moet een gecertificeerde Arbo-deskundige worden ingeschakeld;
- Voor ziekteverzuimbegeleiding, arbeidsomstandighedenspreekuur, arbeidsgezondheidskundig onderzoek en aanstellingskeuringen moet een bedrijfsarts beschikbaar zijn.
Geen medezeggenschapsraad of personeelsvertegenwoordiging
De eerste stap is het bepalen of een dergelijk medezeggenschapsorgaan opgericht kan worden. Een ondernemingsraad is verplicht voor werkgevers met 50 of meer werknemers (5.1.1). Een personeelsvertegenwoordiging is mogelijk voor bedrijven met minder dan 50 werknemers (5.1.9).
Vervolgens kunnen werkgevers en werknemers op brancheniveau in een CAO afspraken maken over maatwerk in Arbo-dienstverlening. Bedrijven in de branche die geen ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebben kunnen dan gebruik maken van die CAO-afspraken.
Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie houdt toezicht op de arbeidsveiligheid en op de nieuwe verplichtingen. Wanneer zij tekortkomingen aantreft bij een bedrijf, als gevolg van ondeskundigheid van de preventiemedewerker, dan kan de Arbeidsinspectie eisen dat de preventiemedewerker wordt bijgeschoold of dat er meer preventiemedewerkers worden aangewezen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.