Kinderen die voor hun ouders werken hebben mogelijk een arbeidsovereenkomst met hun ouders gesloten. Dit doet zich voor, als zij werken tegen voorwaarden die ook bij een andere werkgever als passend zijn te ervaren. Daarnaast kan het kind een arbeidsovereenkomst met een rechtspersoon sluiten, zoals de BV van zijn ouders. Er is geen gezagsverhouding tussen het kind en de ouder, wanneer het kind een maat of vennoot is in een maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap. Dan is er geen arbeidsovereenkomst tussen het kind en de ouder.
Is er geen arbeidsovereenkomst en is het kind ook geen maat of vennoot, dan zal er doorgaans sprake zijn van een fictieve arbeidsovereenkomst. Deze fictie geldt alleen voor het belastingrecht. De ouder moet loonbelasting en premies volksverzekeringen inhouden en afdragen, wat niet geldt voor de premies werknemersverzekering. De premies werknemersverzekering zijn slechts verschuldigd, als er wel sprake is van een echte (niet fictieve) arbeidsovereenkomst, terwijl het kind bovendien 15 jaar of ouder is.
Om de afdracht voor de ouder te vereenvoudigen kan deze onder bepaalde voorwaarden en na overleg met de belastingdienst een speciale regeling toepassen. Dat kan als het kind ouder dan 14 jaar is en nog thuis woont, terwijl het kind loon ontvangt en vooraf de NAW-gegevens en BSN-nummer van het kind in de administratie worden vermeld.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.