Hoofdstuk 3.7.4. Speciale regeling en WW-uitkering
Er kunnen bijzondere situaties of regelingen gelden die samenhangen met het recht op een uitkering op grond van de werkloosheidswet.
Een WW-uitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering?
Of een werknemer, die een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft, ook een WW-uitkering kan krijgen is afhankelijk van de mate waarin de werknemer arbeidsongeschikt is en welke uitkering hij daarvoor ontvangt
Op grond van de WIA krijgt een werknemer die gedeeltelijk arbeidsgeschikt is geworden een WGA-uitkering, waarmee het loon in principe wordt aangevuld. Door de combinatie van de WIA-uitkering en het loon, kan degene in zijn inkomsten voorzien. Wanneer het loon echter wegvalt, is het mogelijk voor dit deel een WW-uitkering aan te vragen. Als de betrokkene recht heeft op een IVA-uitkering, omdat hij op grond van de WIA volledig arbeidsongeschikt is, dan is de combinatie met loon en een WW-uitkering niet mogelijk.
Wanneer er recht bestaat op een uitkering op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO is van vóór 2006), dan bestaat er alleen recht op loon en/of een WW-uitkering voor het deel dat degene niet in aanmerking komt voor de WAO. Gelet op het tijdsverloop zal de combinatie WAO en WW-uitkering spelen als iemand later werkloos is geworden voor het deel dat degene nog werkte. Is er sprake van een herbeoordeling en is er geen passend werk voor dat deel, dan kan degene ook voor een WW-uitkering in aanmerking komen, waarbij niet voldaan hoeft worden aan jareneis van de WW (3.7.1.).
Ziekte en WW
In geval de uitkeringsgerechtigde ziek wordt moet hier een melding van gemaakt worden bij het UWV. Dit dient te gebeuren op de eerste ziektedag. Als de periode van ziekte minder dan dertien weken duurt, dan loopt de WW-uitkering door. Als de periode van dertien weken wordt overschreden, wordt de uitkering na 13 weken een uitkering op grond van de Ziektewet. Van belang is dat tijdens ziekte de sollicitatieplicht wel gewoon doorloopt. Er dient naar vermogen te worden gesolliciteerd (en zo nodig een opleiding gevolgd te worden).
WW-uitkering bij overlijden
Wanneer de uitkeringsgerechtigde komt te overlijden, dan stopt de WW-uitkering. De nabestaanden kunnen een overlijdensuitkering aanvragen, deze uitkering is gelijk aan één bruto maand WW-uitkering. Het opgebouwde vakantiegeld wordt door het UWV ook meteen berekend en vervolgens uitgekeerd.
WW-uitkering en pensioen
Een werknemer verliest wanneer hij werkloos wordt niet alleen zijn werk, maar ook een deel van zijn inkomen. Ook de opbouw van pensioen kan stoppen. Hierdoor kan het pensioen dat de werknemer later naast uw AOW ontvangt lager uitvallen dan verwacht.
Er kan afgesproken worden dat de werknemer onder voorwaarden de mogelijkheid heeft om zijn pensioen vrijwillig voort te zetten. De werknemer dient dan de volledige pensioenpremie, het werkgevers- en het werknemersgedeelte, te betalen.
Ouderen en werkloosheid
Een oudere werkloze kan mogelijk een IOW-uitkering krijgen na afloop van de WW-uitkering. De IOW-uitkering biedt oudere werkloze werknemers na hun verlengde WW-uitkering een inkomenswaarborg op het niveau van het sociaal minimum. De IOW-uitkering is nooit hoger dan 70% van het minimumloon. Er is daarbij geen vermogenstoets en geen partnertoets. Instroom in de IOW-uitkering blijft mogelijk tot 1 januari 2020 voor werkloze werknemers die bij aanvang van hun werkloosheid 60 jaar of ouder waren, als zij ook voor het overige voldoen aan de voorwaarden daarvoor.
Wat is een passende vergoeding bij ontslag?
- Datum in dienst
- Brutoloon per maand
- Wat is de reden van ontslag?
Met onze gratis toolbox rekent u alles tot in detail door: Toolbox ontslagkosten
Bespreek uw mogelijkheden gratis met een specialist: Toolbox ontslagkosten
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.