Hoofdstuk 5.1.3.2. Raadplegen van deskundigen
De ondernemingsraad of commissies van de ondernemingsraad kunnen aan deskundigen een schriftelijk advies vragen (art 16 WOR). Deze personen kunnen evenals bestuurders en commissarissen uitgenodigd worden voor de vergadering van de ondernemingsraad of commissie. Op geen van hen rust een verschijningsplicht. Voor vergaderingen tussen ondernemingsraad en ondernemer geldt een andere regeling, omdat dan slechts na instemming van de ondernemer de deskundige de vergadering mag bijwonen.
Worden er door het inschakelen van deskundigen kosten gemaakt, dan komen deze voor rekening van de ondernemer. In dat geval moet de ondernemer wel van tevoren op de hoogte gebracht worden van de hierbij te maken (geschatte) kosten (art 22-2 WOR). Mededeling is voldoende, tenminste als de kosten redelijkerwijze noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de ondernemingsraad of commissie. Het is dus niet nodig dat de ondernemer zijn instemming verleent, daar ook zonder instemming de kosten voor zijn rekening komen. In geval van onenigheid is het in beginsel aan de ondernemer om in rechte te eisen dat de ondernemingsraad hiervoor geen kosten maakt. Zo niet, dan betaalt de ondernemer de kosten daar de deskundige zijn kosten niet op de individuele ondernemingsraadleden kan verhalen. Het is niet de bedoeling van de wet dat zij voor deze kosten aangesproken kunnen worden.
Verzet een ondernemer zich niet tegen het inschakelen van de deskundige, dan kan hieruit (in beginsel) afgeleid worden dat aan deze de nodige informatie verstrekt mag worden. Dat zal ook op kunnen gaan, wanneer het gaat om geheime informatie. Een uitdrukkelijke instemming is echter te prefereren. Dit kan de raad mogelijk tegelijk met de mededeling over de kosten vragen. Schakelt de ondernemingsraad een deskundige in, dan is het aan te raden om degene een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Echter, ook zonder deze ondertekening rust er op de deskundige een verplichting tot geheimhouding.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.