Opleiding Specialist arbeidsrecht
Een erkende studie en training Arbeidsrecht
Arbeidsrecht is een veelzijdig vakgebied, dat veel verder gaat dan het toepassen van regels. De vraagstukken zijn complex, de belangen groot en het menselijke aspect is altijd aanwezig. Dat vereist niet alleen kennis, maar zeker ook inzicht en vaardigheden.
De doelgroep is iedereen die een grondige specialisatie in het arbeidsrecht wenst, zoals een ervaren HR-adviseur/directeur, accountant, mediator en rechtskundige.
Deze opleiding bestaat uit 8 schriftelijke modules met een afondend examen naast de 3 cursusdagen Strategisch Arbeidsrecht. Dus zowel een (thuis)studie arbeidsrecht als een training arbeidsrecht op onze locatie in Zeist.
Volledig actueel met alle recente wetswijzigingen door de Wet Arbeidsmarkt in balans.
Dit opleidingspakket bestaat uit:
De 8 schriftelijke specialisatie modules en het examen (thuisstudie);
U studeert op post-HBO/WO-niveau aan de volgende modules:
1. Arbeidsovereenkomst en andere contracten; 2. Inhoud arbeidsovereenkomst;
3. Collectief arbeidsrecht; 4. Loon, vakantie, verlof en pensioen; 5. Misdragingen
en disciplinaire maatregelen; 6. Ziekte; 7. Veranderingen en 8. Ontslag.
Deze modules rond u af met een examen, waarmee u het diploma Specialist Arbeidsrecht behaald.
De 3 cursusdagen Strategisch Arbeidsrecht (op onze trainingslocatie):
Train de vaardigheid van het strategisch oplossen van vraagstukken tijdens de volgende cursusdagen:
1. Verstoorde verhoudingen, verwijtbaar handelen en disfunctioneren (kantonrechter)
2. Vraagstukken bij ziekte en reorganisatie (UWV)
3. (Contr)actueel arbeidsrecht
U krijgt verder:
– de bundel Arbeidswetgeving;
– toegang tot de cursistensite;
– intensieve begeleiding door een specialist
Wat maakt dit pakket veelzijdig?
Werk aan uitdagende vragen in 8 modules op specialisten niveau;
– Door de schriftelijke (thuis)studie, bepaalt u zelf de studietijden en het startmoment;
– Vergroot uw kennis en vaardigheden door de positieve feedback op uw adviezen en brieven;
U volgt 3 interactieve cursusdagen Strategisch Arbeidsrecht;
– U leert complexe vragen, strategisch en tactvol op te lossen;
– Leer van de voorbeelden uit de praktijk van onze specialisten;
Instituut met geaccrediteerd onderwijs en doorgroeimogelijkheden;
– Actueel met alle ervaringen met de Wet Werk & Zekerheid;
– Leer van docenten die ook Masterclasses aan advocaten geven.
De doelgroep voor deze opleiding arbeidsrecht
Tot de doelgroep behoort iedereen die een grondige specialisatie in het arbeidsrecht wenst, zoals een ervaren HR-directeur/manager, accountant, mediator en rechtskundige.
Nadere informatie over de Opleiding Specialist arbeidsrecht
Ons streven is de meest veelzijdige opleiding Arbeidsrecht aan te bieden. Kennis in het arbeidsrecht is niet voldoende. Een specialist moet namelijk ook strategisch en tactvol met vraagstukken om kunnen gaan. Daartoe schrijft u brieven en adviezen in de modules en sluit u de opleiding af met een examen. Het grote verschil is dat u met echte voorbeelden werkt en u hiermee leert omgaan. Naast de specialistie met de modules volgt u de 3 cursusdagen Arbeidsrecht.
De doelgroep is iedereen die een grondige specialisatie in het arbeidsrecht wenst, zoals een ervaren HR-adviseur/directeur, accountant, mediator en rechtskundige.
Het opleidingspakket op post-HBO/WO-niveau:
- De (thuis)studie arbeidsrecht in 8 modules:
In deze modules zijn aan de hand van de vele praktijkvoorbeelden vragen verwerkt, waaronder het schrijven van brieven. De antwoorden die u (thuis) heeft gemaakt stuurt u per e-mail op, waarna u een uitgebreide behandeling met cijfer ontvangt. De behandeling wordt desgewenst telefonisch met u doorgenomen. De studietijd voor dit schriftelijke deel bedraagt zo’n 128 uur. Denk aan één dagdeel van 4 uur per week, opdat u iedere maand één module kunt afronden. - De 3 cursusdagen Arbeidsrecht te Zeist:
Tijdens deze 3 cursusdagen bent u geen toehoorder maar bent u degene die samen met andere cursisten dossiers gaat oplossen. Op interactieve wijze werkt u aan uitdagende voorbeelden uit de praktijk van onze specialisten zelf en leert u effectief om te gaan met complexe dossiers. U ontvangt een werkboek met uitgewerkte juridische analyses tijdens elke cursusdag.
De interactieve werkwijze is mogelijk door de kleine omvang van de groepen, namelijk tussen de 6 en 15 personen. De cursusdagen worden op meerdere dagen per jaar gegeven op een donderdag (12.30 tot 20.30 uur) of vrijdag (9.00 tot 17.00 uur). De cursusdagen worden gegeven op onze eigen trainingslocatie te Zeist. Iedere cursusdag Arbeidsrecht is niet alleen didactisch, maar ook voor het overige volledig verzorgd. U krijgt een lunch of maaltijd aangeboden. - Begeleiding door een specialist:
U krijgt een vast aanspreekpunt, die u in het inleidende gesprek adviezen geeft en samen met u een planning bespreekt. De specialist heeft ervaring in procederen. U kunt uw specialist tussentijds altijd telefonisch en per e-mail benaderen bijvoorbeeld om de vragen te bespreken. Uw antwoorden en brieven worden gedetailleerd van commentaar voorzien. - Afsluitend examen:
Na het afronden van alle 8 modules, volgt een schriftelijk en mondeling examen, waarvoor u zelf de dag reserveert. Het gaat om een twee uur durend schriftelijk online examen gevolgd door een mondeling telefonisch examen van ruim een uur. - Exclusieve website:
De modules en de website vormen een geïntegreerd geheel. Naast een ongekende bron aan informatie, worden door deze combinatie ook de complexe vragen helder en overzichtelijk. Als cursist krijgt u toegang tot een exclusief deel op onze website. Hier vindt u onder andere de speciaal voor cursisten ontwikkelde schrijfwijzer, het proefexamen en de specialisten informatie met onder andere de verwijzing naar jurisprudentie en de wetsgeschiedenis. - Actuele bundel arbeidswetgeving:
Voor het optimaal kunnen toepassen van de actuele wet- en regelgeving krijgt u van ons de meest recente bundel arbeidswetgeving. Hierin staan alle relevante wetten, waarmee u tijdens deze opleiding arbeidsrecht kunt werken. - Gratis module Arbeidsprocesrecht:
Slaagt u er in om binnen de afgesproken planning de acht modules af te ronden, dan krijgt u van ons een gratis module Arbeidsprocesrecht. Daarin leren wij u o.a. om aan de hand van een dossier, zelf een verweerschrift te schrijven in een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter.
De opleiding is goed te combineren met bijvoorbeeld uw werk, doordat u zelf het startmoment, studietijd en studietempo kunt bepalen.
De inhoud van de 8 schriftelijke modules (de studie arbeidsrecht):
1. Arbeidsovereenkomst en andere contracten:
Aangaan arbeidsovereenkomst, overeenkomst van opdracht en aanneming van werk, uitzendrelatie, fictieve arbeidsovereenkomst, werving & selectie, afroepkrachten, min-max-uren-contract, stukwerk, etc.
2. Inhoud arbeidsovereenkomst:
Contract voor (on)bepaalde tijd, projectcontract, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerkzaamheden, geheimhouding, boete, geen werk / geen loon, etc.
3. Collectief Arbeidsrecht:
Medezeggenschap (OR en PV), arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, staking, overgang onderneming, overname contract, etc.
4. Loon, vakantie, verlof en pensioen:
Primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden, prestatiebeloning, loonvordering, opbouw en opname vakantie, recht op verlof, overdracht en vervroegd pensioen, etc.
5. Misdragingen en disciplinaire maatregelen:
Schorsing, waarschuwing, disfunctioneren, degradatie, dossier (verslaglegging), verlagen loon, non-actief, onderzoek en overleg, etc.
6. Ziekte:
Rechten en plichten bij ziekte, structureel functioneel beperkt, plan van aanpak, re-integratie (plan), WIA, passende arbeid, GDBM, STECR, ziekte en ontslag, risico-drager, etc.
7. Veranderingen:
Andere functie, werkzaamheden en/of vestigingsplaats, reorganisatie, afstoten onderdelen, collectief ontslag, sociaal plan en werktijdverkorting, etc.
8. Ontslag:
Einde contract voor bepaalde tijd, ontslag op staande voet, onregelmatig ontslag, transitievergoeding en billijke vergoeding, ontbinding door kantonrechter, UWV-ontslag, werkloosheid, vaststellingsovereenkomst, ontbindende voorwaarden, etc.
De inhoud van de drie cursusdagen:
1. Omgaan met disfunctioneren, verstoorde verhoudingen en verwijtbaar handelen (kantonrechter)
Voor deze drie persoonlijke ontslaggronden – verstoorde verhouding, verwijtbaar handelen en disfunctioneren – hanteert de kantonrechter specifieke eisen. Een werkgever wordt geacht beleid te voeren, duidelijk te zijn en consequent op te treden. Wat zijn evenwel de juiste stappen en wat is raadzaam? Wat valt er onder een doelgerichte strategie? Op deze dag krijgt u niet alleen het antwoord op deze vragen, we laten het u ook ervaren.
Leer hoe u effectief verslag legt, zowel in de te volgen stappen als in de toonzetting. We laten u concreet zien welke handelswijze nodig is, bijvoorbeeld als u tot ontslag op staande voet wilt overgaan. Op deze veelzijdige cursusdag in het arbeidsrecht leert u koers te bepalen in complexe dossiers.
De cursusdagen worden op meerdere dagen per jaar gegeven. o.a. 7 februari, 17 april, 11 september en 6 november 2020
2. Omgaan met ziekte en reorganisatie (UWV)
De grootste kopzorg van een werkgever is veelal een zieke werknemer. Hoe kun je hiermee (anders) omgaan en wat is er wel en niet mogelijk? Wat wordt er verwacht en hoe stem je dat af op de specifieke situatie van de werknemer? Hoe zorg je ervoor dat je de “stroming” meekrijgt naar de gewenste oplossing? Deze ziektevraagstukken zijn juist interessant, omdat naast kennis van de mogelijkheden, in het bijzonder ook de aanpak van doorslaggevend gewicht is.
Bij iedere verandering in de organisatie en zeker bij een reorganisatie is het belangrijk om het geheel goed te overzien. Van daaruit kunt u met visie de gewenste stappen zetten. Met de analytische kennis die nodig is bij een grote reorganisatie, kunt u ook heel goed de veelvoorkomende kleinere veranderingen in het werk doordacht oppakken.
Veranderingen kunnen doorgevoerd worden zonder ontslag. Komt het wel tot ontslag, dan verloopt dat bij reorganisatie en langdurige ziekte via het UWV. Hoe dient u deze procedure aan te paken met de daarbij behorende valkuilen en mogelijkheden? Dit alles leert u op deze dag.
De cursusdagen worden op meerdere dagen per jaar gegeven. o.a. 29 november 2019 en 6 maart, 29 mei, 24 september en 27 november 2020
3. Contractueel arbeidsrecht
Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we diepgaand in op de verschillende arbeidsverhoudingen: flexibele contracten, detachering, contracting en payroll, seizoensarbeid en de oproepcontracten. We gaan ook op de grens zitten tussen de arbeidsovereenkomst en het werk van een zelfstandige. We behandelen het concurrentie- en relatiebeding en de (duidelijke ondubbelzinnige) opzegging door de werknemer. U ervaart hoe het precies zit met opvolgend werkgeverschap en overgang van onderneming.
Op deze veelzijdige dag worden de grenzen bewust opgezocht, zodat duidelijk wordt wat wel of juist niet werkt. U gaat samen met anderen actief werken aan vragen uit onze eigen praktijk en u krijgt daarmee inzicht in de actuele jurisprudentie.
De cursusdagen worden op meerdere dagen per jaar gegeven. o.a. 6 februari, 2 april, 19 juni, 2 oktober en 11 december 2020
Diploma en certificaten
Na het voltooien van de modules en het halen van het eindexamen ontvangt u een diploma Specialist Arbeidsrecht. Het diploma is een waardevol bewijs gebleken voor een grondige specialisatie in het arbeidsrecht. Mocht u het eindexamen niet halen of kiest u ervoor het examen niet te maken, dan krijgt u na 8 modules het certificaat Specialist Arbeidsrecht. Er zijn overigens voldoende mogelijkheden tot herkansing zonder extra kosten. Voor uw deelname aan de cursusdagen ontvangt u per cursusdag een certificaat.
Op uw CV kunt u onder andere vermelden:
“Opleiding Specialist Arbeidsrecht, middels opleiding gevolgd bij AN-i (geaccrediteerde Post-HBO/WO-opleiding)”.
Leren bij de specialist – het opleidingsinstituut van AN-i
AN-i is volledig gespecialiseerd in het Arbeidsrecht. Wij verzorgen de website Arbeidsrechter.nl en onze specialisten procederen voor rechtbanken. Vanuit deze expertise bieden wij op meerdere niveaus opleidingen en cursusdagen aan. Van de beginnende personeelsmedewerker tot en met een gespecialiseerde advocaat volgen bij ons scholing.
Inmiddels_hebben wij voor vele opdrachtgevers opleidingen verzorgd:
Werkgevers: o.a. ABN-Amro, ARAG, CZ, GGD, IKEA, ING, Keerpunt, KPN, LogicaCMG, Nationale Nederlanden, Parnassia, Rabobank, RIAGG, Sociale Verzekeringsbank en het UWV.
Advocatenkantoren: o.a. Boekel de Nerée, Van Diepen Van der Kroef, Labee, Boels Zanders, Cleerdin Hamer, Houthoff Buruma, Damsté, Schouten en Lagro.
Ons instituut is geregistreerd in het CRKBO en is bovendien geaccrediteerd door: MZ, RB, MfN (voorheen NMI), de Nederlandse Orde van advocaten en NIRPA.
Persoonlijk advies
Heeft u vragen of wenst u een persoonlijk advies, bel dan gerust: 08877-08800.
Buiten kantoortijden (8:30 en 17:00) kunnen wij u terug-bellen:
Aanmelden opleiding zonder cursusdagen