7. Arbeidsduurverkorting (ADV)
Verkorting van de arbeidsduur
Arbeidsduurverkorting wordt doorgaans geregeld en gerealiseerd via cao’s, aangezien een wettelijke regeling ontbreekt. Het is evenwel ook mogelijk dat de werkgever en de medewerker(s) de regeling in een individuele arbeidsovereenkomst overeenkomen of plaatsen in een reglement (1.6.). Staat de regeling niet in de CAO, dan zal de ondernemingsraad instemming moeten verlenen bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van deze regeling (5.1.6.).
De ADV-regelingen betekenen doorgaans dat een medewerker recht heeft op (een gedeelte van) het loon over uren waarop hij minder werkt, dan voorheen. Slecht bij uitzondering betekent de regeling dat de werknemer minder gaat werken zonder (loon)compensatie.
Arbeidsduurverkorting resulteert dus in extra vrije tijd voor medewerkers. Zo worden er mogelijk ADV-uren of ADV-dagen toegekend (ATV-uren of A.T.V.-dagen). Voor het opnemen van de uren (dagen) kan een speciale regeling gelden. Is dat niet het geval, dan kan de regeling voor het opnemen van vakantie als uitgangspunt dienen (4.2.2.). In de cao wordt aangegeven wanneer ADV-dagen verjaren. De werkgever betaalt vaak over de opgenomen uren het loon volledig of gedeeltelijk door.
In plaats van het sparen van uren of dagen kan het verkorten van de arbeidsduur ook door iedere week een bepaald aantal uren minder te gaan werken. Werkt een medewerker over meer uren, dan wordt dit overwerk mogelijk uitbetaald, dan wel gecompenseerd doordat de medewerker later extra vrije uren krijgt.
Door het invoeren van het verbod van onderscheid naar arbeidsduur, dient de arbeidsduurverkorting in evenredigheid open te staan voor fulltimers en parttimers. Hoewel hierover het laatste woord nog niet gesproken is, zal een regeling dat slechts open staat voor medewerkers die meer dan een bepaald aantal uren per week werken discriminerend zijn, tenzij er duidelijke gronden zijn die tot een objectieve rechtvaardiging leiden (2.6.1.).
Vindt een vermindering van het aantal uren plaats doordat het tijdelijk slecht gaat met de onderneming, dan is er mogelijk sprake van werktijdverkorting (7.).