Hoofdstuk 4.3.1.4. Medewerker doet afstand van zijn recht op pensioen
Afstand van recht om pensioen op te bouwen en een hoger loon
Een medewerker die afstand doet van zijn recht om pensioen op te bouwen krijgt een hoger loon, omdat er geen werknemerspremies (meer) op het loon worden ingehouden. Het loon wordt niet verhoogd voor het deel van de werkgeverspremies. De medewerker loopt dan niet alleen de bijdrage van de werkgever mis, hij zal fiscaal meestal ook in een ongunstige regeling terechtkomen. Elders wordt nader ingegaan op afstand van recht (7.).
Teneinde later niet voor bewijsproblemen te staan doet een werkgever er verstandig aan om schriftelijk vast te leggen dat een medewerker afstand van recht om pensioen op te bouwen heeft gedaan. Dit wordt door de medewerker en eventueel door diens partner ondertekend.
Afstand van de aanspraak op pensioen
Medewerkers kunnen geen afstand doen van hun (reeds opgebouwde) aanspraak op pensioen, ook niet bij of na het einde van de arbeidsovereenkomst. Ware dit anders, dan zou het afkoopverbod eenvoudig ontdoken kunnen worden door een medewerker een vergoeding toe te zeggen, als hij afstand doet van zijn pensioenrecht.
Voorgaande is bijvoorbeeld van belang, wanneer de werkgever na het einde van de arbeidsovereenkomst tot affinanciering gehouden is, bijvoorbeeld doordat hij een afkoopsom moet storten opdat hij zijn pensioenovereenkomst nakomt. Nu kan een werkgever met een medewerker overeenkomen dat partijen tegenover elkaar tot niets meer gehouden zijn. Ook in dat geval kan een medewerker nog aanspraak maken op affinanciering, daar hij van dit recht geen afstand kan doen.
Verplichte deelname
Afstand van recht is niet mogelijk als de cao niet alleen het recht maar ook de plicht tot deelneming met zich meebrengt. Ook in een arbeidscontract kan een dergelijke verplichting zijn opgenomen waaraan de werkgever de medewerker “kan” houden. Daarnaast kan een medewerker verplicht zijn deel te nemen in een bedrijfstakpensioenfonds. Voorgaande betekent dat wanneer de werkgever of fonds dit wenst, de medewerker in bepaalde gevallen verplicht moet deelnemen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.