Hoofdstuk 3.4.4.B. Opkomen tegen ontslag met toestemming UWV
Een werkgever die toestemming heeft verkregen van het UWV, zal de arbeidsovereenkomst opzeggen. De werkgever zal daarbij de opzegtermijn hanteren en normaal een transitievergoeding betalen (3.4.). Indien de werkgever deze voorschriften niet in acht heeft genomen, dan geldt het volgende:
- Heeft de werkgever geen vergunning van het UWV, de arbeidsovereenkomst niet binnen 4 weken opgezegd of in strijd gehandeld met het voorschrift om binnen 26 weken geen derde in hetzelfde werk aan te nemen, dan kan de werknemer het ontslag laten vernietigen door kantonrechter (3.4.4.A.),
- Indien de werkgever opzegverboden overtreedt, dan kan de werknemer het ontslag laten vernietigen (3.4.4.C.).
- Heeft de werkgever de opzegtermijn niet in acht genomen, dan kan de werknemer een schadevergoeding vragen wegens onregelmatig ontslag (3.4.4.D.).
Een werknemer kan echter ook wat ondernemen als de werkgever de voorschriften wel heeft nageleefd. Heeft een werkgever namelijk toestemming voor ontslag verkregen, dan kan de werknemer daarover verder procederen.
- De werknemer kan namelijk binnen twee maanden na het einde van het dienstverband een verzoek indienen bij de kantonrechter. In het verzoek vraagt de werknemer om herstel van het dienstverband of anders om een billijke vergoeding (art 7:682 BW).
Herstel van de arbeidsovereenkomst
Een werknemer kan herstel van de arbeidsovereenkomst vragen. Dat kan de kantonrechter toewijzen als deze van oordeel is dat er onvoldoende grond is voor het einde van het dienstverband (art 7;682 BW). In het bijzonder dient de werkgever te voldoen aan de voorwaarden om tot het einde van het dienstverband te komen.
- Bij bedrijfseconomische gronden gaat het om het aantonen van de noodzaak voor het einde van het dienstverband, waarbij correct binnen de uitwisselbare functies het afspiegelingsbeginsel is toegepast. Zie hoofdstuk 3.4.3.A. (3.4.3.A.).
- In geval van langdurige ziekte dient naast de verplichtingen in het kader van de Wet Poortwachter rond re-integratie, ook binnen 26 weken geen herstel te verwachten zijn. Zie hoofdstuk 3.4.3.A. (3.4.3.A.).
Deze eisen worden genoemd in artikel 7:669 lid 3 BW en de aanvullende regelingen hierover. In lid 1 van artikel 7:669 BW wordt de eis gesteld dat herplaatsing in een andere functie niet mogelijk is, al dan niet na het volgen van scholing (art 7:669 BW).
Het gaat hier derhalve niet om een vernietiging van de opzegging, omdat de opzegging in stand blijft. De kantonrechter geeft in zijn oordeel aan tegen welke datum de werkgever het dienstverband moet herstellen en treft daarbij voorzieningen voor de rechtsgevolgen voor de onderbreking (art 7:682 lid 6 BW). Deze verplichting tot herstel kan door de werkgever niet (meer) afgekocht worden. De werkgever kan tegen het oordeel van de kantonrechter in hoger beroep bij het Hof (art 7:683 BW).
Een billijke vergoeding
Indien de werkgever heeft opgezegd met toestemming van het UWV, dan zal het doorgaans gaan om bedrijfseconomische gronden of langdurig ziekte. Dat ziet doorgaans op de neutrale redenen voor het einde van het dienstverband. In dat geval zal de werkgever aan een werknemer een transitievergoeding betalen.
In dergelijke neutrale omstandigheden zal er weinig kans bestaan om naast de transitievergoeding aanspraak op een billijke vergoeding te maken. Voor een aanvullende billijke vergoeding komt de werknemer enkel in aanmerking als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (art 7:682 BW). Het is zelfs de vraag of opzettelijke misleiding tijdens de UWV-procedure als ernstig verwijtbaar handelen is te beschouwen, nu de lat voor een dergelijke vergoeding vrij hoog wordt gelegd. Zie voor meer informatie over de vergoedingen hoofdstuk 3.5.2. (3.5.2.).
Het is evenwel mogelijk om binnen twee maanden na het einde van het dienstverband, naast de transitievergoeding ook om een billijke vergoeding te vragen. De bewijslast dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, ligt bij de werknemer.
Bij het vonnis kan de rechter aangeven dat het bij de schadevergoeding niet gaat om een bruto bedrag, maar om een bedrag dat netto uitbetaald moet worden en/of dat de vergoeding in termijnen betaald moet worden. In het algemeen is het voor de medewerker ongunstig om een hoge vergoeding ineens uit te laten betalen, omdat er dan over de bruto vergoeding direct loonbelasting afgedragen wordt volgens een vrij hoog tarief (4.5.5.).
Uitgebreide informatie over de verzoekprocedure staat in hoofdstuk 3.5.3. (3.5.3.).
Specialist
Bij Arbeidsrechter.nl zijn er meerdere specialisten die u kunnen bijstaan. Over dit onderwerp kunt u in het bijzonder worden bijgestaan door de heer mr. U. Hoogland. Hij is namelijk degene die over dit onderwerp de NOVA-erkende Masterclass geeft aan advocaten.
Heeft u een geschil en wilt u dat bespreken met de heer Hoogland?
Bel dan 08877-08855 (het eerste advies is geheel gratis en vrijblijvend).
Kijk hier voor meer informatie over de heer Hoogland en over de Nova masterclasses.
Wat is een passende vergoeding bij ontslag?
- Datum in dienst
- Brutoloon per maand
- Wat is de reden van ontslag?
Met onze gratis toolbox rekent u alles tot in detail door: Toolbox ontslagkosten
Bespreek uw mogelijkheden gratis met een specialist: Toolbox ontslagkosten
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband. U vindt hierin informatie over:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.