Hoofdstuk 5.1.5.4. Hoe wordt advies bij de ondernemingsraad gevraagd?
Het gaat hier om de procedure vanaf het aanvragen van het advies, tot aan het nemen van het besluit
Bekendmaken van het voornemen om een besluit te nemen
Het bestuur dat het voornemen heeft om de in hoofdstuk 5.1.5.1. besproken besluiten te nemen (5.1.5.1.), vraagt de ondernemingsraad om advies. Het voorgenomen besluit wordt gemotiveerd door te vermelden waarop het voornemen om het besluit te nemen is gebaseerd, wat de gevolgen voor het personeel zullen of kunnen zijn en welke maatregelen er genomen worden om eventuele gevolgen te verzachten (art 25-3 WOR). De ondernemer dient het voornemen uitvoerig te motiveren en alle relevantie informatie te verstrekken. Hij gaat in beginsel in op het verzoek van de raad die vraagt om extra informatie, zelfs als die informatie bij derden gehaald moet worden of nader onderzoek vereisen.
Wanneer wordt het advies gevraagd?
Het bestuur vraagt het advies op een zodanig tijdstip dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het voorgenomen besluit (art 25-2 WOR). Het uiterste tijdstip is het moment waarbij het bestuur een dusdanig inzicht heeft in de voor- en nadelen, gevolgen en alternatieven van een besluit dat zij daarmee tot het voornemen komt om een besluit te nemen. De wet heeft als uitgangspunt dat de raad zo snel mogelijk wordt ingeschakeld, waarbij het voorgenomen besluit evenwel voldoende duidelijk moet zijn om een goed inhoudelijk advies te kunnen geven. De raad mag niet voor voldongen feiten geplaatst worden. Met het belang van de ondernemingsraad wordt te weinig rekening gehouden als het gevraagde advies geen wezenlijke invloed meer kan uitoefenen op het wel of niet nemen van het besluit. Daarbij wordt er niet naar de papieren werkelijkheid gekeken, maar naar de feitelijke situatie. Zo kan er bijvoorbeeld aan intentieverklaringen, adviesaanvragen, nota’s en dergelijke voorbij gegaan worden, wanneer anderszins blijkt dat vast staat hoe het besluit wordt genomen, of dat het besluit reeds is genomen. Over het tijdstip en de wijze waarop er advies wordt gevraagd dient de ondernemer vooraf afspraken te maken met de ondernemingsraad (art 24-1 WOR).
Overleg, uitbrengen advies en mogelijk het nemen van het besluit
Voordat de ondernemingsraad een advies uitbrengt vindt er overleg plaats over het voorgenomen besluit, waarbij eventueel derden aanwezig zijn (5.1.4.) (art 25-4 WOR). Binnen een redelijke tijd (een maand), of bij spoedgevallen zoveel eerder als noodzakelijk, brengt de ondernemingsraad advies uit. Heeft de raad onvoldoende informatie ontvangen van de ondernemer, dan kan dat betekenen dat de raad hiernaar vraagt en ook meer tijd nodig heeft om het advies te geven. Over het geven van advies worden doorgaans (algemene) afspraken gemaakt, bijvoorbeeld door af te spreken dat het advies in een overlegvergadering wordt gegeven (art 25-4 WOR). De ondernemingsraad is niet verplicht om een advies uit te brengen. Na het uitbrengen of achterwege blijven van het advies bepaalt het bestuur of zij het besluit wel of niet neemt. Daarvan wordt de ondernemingsraad schriftelijk op de hoogte gebracht (art 25-5 WOR).
Besluit dat afwijkt van het advies
Het bestuur dat een besluit neemt dat afwijkt van het advies van de ondernemingsraad, moet het volgende ondernemen. Dit geldt ook, als de ondernemingsraad geen advies heeft uitgebracht.
Mededeling van het besluit, waarna de uitvoering één maand wordt uitgesteld
Tenzij de ondernemingsraad dit niet nodig vindt, moet de uitvoering van het besluit met één maand opgeschort worden te rekenen vanaf de schriftelijke mededeling dat het besluit is genomen (art 25-6 WOR).
De afwijking moet gemotiveerd worden
Uit de motivering moet duidelijk naar voren komen waarom het besluit wordt genomen, wat de gevolgen zijn en waarom andere voorgestelde alternatieven niet de voorkeur genieten. De verschillende betrokken belangen en de afweging daarvan moeten in de motivering naar voren komen (art 25-5 WOR).
Advisering over de wijze van uitvoering
Over de wijze waarop de uitvoering zal plaatsvinden, zal de ondernemingsraad mogelijk reeds advies uitgebracht hebben. Is dat niet het geval, dan moet dit alsnog plaatsvinden (art 25-5 WOR). Een ondernemer kan afwijken van het advies over de uitvoering van het besluit zonder dat de ondernemingsraad hiertegen kan optreden.
Kennelijk onredelijk besluit
Een afwijking van het advies van de ondernemingsraad kan dusdanig zijn dat het bestuur niet in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen (5.1.5.5.)
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.